Ben kimim?
Nisan 1978’de İstanbul’da doğdum. Çocukluğumun ilk yıllarında yaşadığım Gazeteciler Mahallesi’nin bir etkisi olsa gerek hep bir şeyler merak eden, araştırıp öğrenmeye çalışan taraftaydım. 14 yaşımda başladığım resmi iş hayatımda 35 yıla yaklaştım neredeyse. Bu dönemde anketörlükten seyyar satıcılığa, teknoloji yayınlarının editör ve yazı işleri müdürlüğünden global şirketler için içerik üretimine kadar pek çok basamak atladım.
Halen kendi şirketim üzerinden metin yazarlığı, başarı hikayesi üretimi, kurumsal video senaryoları dahil olmak üzere, içinde harflerin bulunduğu her noktada klavye eskitmeye devam ediyorum.
Bu sitede neler var?
Bu site, bir kişisel blog olmanın ötesinde, sahip olduğum bilgi birikiminin arşivi ve geleceğe dair öngörülerimin bir arada olduğu bir alan olacak. Çocukluktan bu yana kaybetmediğim meraklı yanımı ve kimilerine göre farklı çalışan zihnimin yansımalarını bulacaksınız.
Maksat çeşit olsun diye üretilen paylaşımlar değil, başka hiçbir yerde kolay kolay göremeyeceğiniz bilgilerle donatılmış bir adres olacak bu site. Gündeme dair köşe yazısı tadında çeşitli analizler ile hep severek okuduğum farklı sektörlerden raporların geniş özetleri sürekli güncellenecek. Ama en fazla önem verdiğim, üzerine kafa yorduğum memleket meselelerine dair detaylı önerilerimi de bulabileceksiniz. Diğer başlıklarda nelerle karşılaşacağınızın özeti ise aşağıda…
Analizler
Belirli bir konuya dair, detaylı, dosya konusu tadında kapsamlı yazılar bulabilirsiniz bu başlıkta. Bir sektör özelinde olsa da çarpraz eşleşmelerle diğer sektörlerle etkileşimine de yer vereceğim. Eğer küresel bir mesele ise ayrı bir pencerede Türkiye özelindeki durumu da öğrenebileceksiniz.
Raporlar
Farklı sektörler için hazırlanmış çeşitli raporların yönetici özeti tadında versiyonları Raporlar başlığının ana teması. Burada amaç biraz da konuyu hiç bilmeyenlerin bile bilgi kırıntısı alabilmesi. Zamanla, derin ve kapsamlı bir rapor arşivine dönüşmesini planlıyorum.
Köşe yazılarım
Malum, ülkemizin gündemi son derece hareketli ve maalesef çoğunlukla şiddetin, öfkenin ön planda olduğu bir dönemin içindeyiz. Twitter’da iki üç satırda içimi dökemediğim konular ya da geleceğe dair hatalı bulduğum düzenlemelere dair eleştiri ve önerilerimi bu başlık altında topluyorum.
Memlekete öneriler
“Ne olacak bu memleketin hali?” sorusunun yanıtını gerçekçi çözüm ve önerilerim memlekete önerilerin içeriğini oluşturuyor. Elbette, Barış Manço’nun meşhur şarkısında olduğu gibi “Bu dünya benim memleket” bakış açısını da eksik etmeyeceğim.
“Ya böyle olsaydı?” ya da “What if?”
Marvel’ın animasyon serileri arasındaki What if?’i muhtemelen biliyorsunuzdur. “Ya Kaptan Amerika Steve yerine Peggy olsaydı?”, “Ya Ultron, Avengers’a karşı savaşı kazansaydı?” türü alternatiflerin olduğu bir seridir. Bu sitedeki What if? de aynı mantığa sahip, ama daha çok iş dünyası özelinde olacak. Örneğin ilk yazılardan biri Türkiye’de otomobil fabrikası kurmak için önce anlaşıp sonra vazgeçen Volvo üzerine. Ya Volvo vazgeçmeyip fabrikasını kursaydı Türkiye otomobil pazarı ve ihracatı nasıl şekillenirdi üzerine gerçek verilere dayalı senaryolar bulabileceksiniz. Tahminim, sitenin en çok paylaşılan içeriklerinden biri olacağı yönünde, bakalım…
Tavsiyeler
Tavsiyeler başlığı daha çok sosyal yaşam üzerine olacak. Hayır, televizyonlarda bolca gördüğünüz yöresel yemek ve gezi içeriklerinden bahsetmiyorum. Kimi zaman yakında gerçekleştirilecek bir konser için gidin tavsiyesi, kimi zaman zihninizi aydınlatacak bir kitap kimi zamansa bir TED konuşmasını bu başlık altına ekleyeceğim.
Bugüne kadar neler yaptım?
- Henüz 14 yaşımda Renault Mais gibi kurumsal bir şirkette stajyer olma fırsatı yakaladım
- Ortaokul ve lisede anketörlük yaptım ki aralarında Türkiye’nin bilgisayarla yapılan ilk anketi de var. Anketi yalnızca sokakta yakaladıklarımla yapmadım. Bir danışmanlık şirketi üzerinden farklı sektörlerden işletmeleri, fabrikaları yerinde ziyaret edip kurumsal araştırmalara da katıldım.
- Üniversitedeyken günde 2-3 gazete, ayda 20 kadar dergiyi satır satır okudum. İş dünyasını, ekonomiyi, siyaseti, futbol hariç sporları, sektörel terimleri, iş akışlarını, tedarik zincirini, borsayı anlamaya, öğrenmeye çalıştım.
- Türkiye’nin önde gelen basılı ve dijital yayınlarında editörlük ve yazı işleri müdürlüğü, yayın yönetmenliği yaptım.
- Önce bir içerik ajansında, daha sonra kendi şirketim ile teknoloji ağırlıklı olmak üzere çok sayıda sektörden işletmelerin içerik anlamında bültenden röportaj yanıtlarına, başarı hikayelerinden iç yazışma metinlerine ihtiyaç duydukları her alanda içerik hazırladım.
- Televizyon programları hazırlayan bir ekipte yer aldım, radyo programlarına katıldım.
- YouTube üzerinden canlı olarak teknolojinin farklı alanlarla etkileşimine odaklanan yayınlar sundum.
- 40 yaşımda pek çok beyaz yakalının hayalini kurduğu gibi sakin bir Ege kasabasına yerleştim. Ailevi sağlık problemleri nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım. Elbette kendime bir gün döneceğim sözünü vererek.
- Olabildiğince öğrenmeye, anlamaya ve gezmeye çalıştım. Otobanların boşluklarında değil, ara yollarda gezindim. Yeri geldi küçük bir ilçede konakladım, yeri geldi bir köy kahvesinde yaşlıların yalnızlığına deva olmaya gayret ettim.
Hangi yayınlarda yazdım?
- PC Life, Byte, PC Pratik, PC Magazine, ShiftDelete.net gibi bireysel kullanıcılara yönelik teknoloji yayınları
- Computer Life, IT Pro, TechInside, Bilgi Çağı, Siber Güvenlik Türkiye Platformu gibi iş dünyasına yönelik teknoloji yayınları
- İçerik danışmanlığı hizmeti verdiğim işletmelerin kurumsal dergileri
Neler yapıyorum?
- Kendi şirketim üzerinden işletmelere yönelik içerik danışmanlığı hizmetleri
- Metin yazarlığı
- Basın bültenleri
- Farklı yayınlardan gelen röportaj sorularının şirketin yöneticisi adına yanıtlanması
- Basılı, dijital ya da video başarı hikayeleri
- Şirket tanıtım videoları gibi çalışmalar için senaryo hazırlanması
- Hem genel içerikli hem de ürün kullanım kılavuzu gibi teknik dokümanlar için çeviri
- Web sitesi yerelleştirme
- Her zaman daha fazlasını öğrenme
- Erişebildiğim tüm raporları yönetici özetinin de ötesinde okuyup inceleme
- Geleceğe dair öngörüler
* Kullanılan görseller, aksi belirtilmedikçe Opera web tarayıcı içinde gelen Aria yapay zeka uygulaması ile oluşturulmuştur.